[...] dłuższy czas. Wysoki poziom tego hormonu może również świadczyć o stanie zapalnym w organizmie. Pamiętaj o regeneracji, wysypianiu się oraz eliminacji stresu (na tyle, na ile to możliwe). Wysoki poziom insuliny występuje podczas choroby zwanej insulinoopornością - aby wyrównać jej poziom, zwracaj szczególną uwagę na jakość węglowodanów, jakie [...]
[...] inne działanie wykazują poliole, czyli alkohole wielowodorotlenowe o właściwościach słodzących, które nie są w pełni trawione, w związku z czym nie dostarczają tylu kalorii, ile standardowe węglowodany. Mają niski indeks glikemiczny oraz stymulują produkcję metabolitów mikrobioty jelitowej, które stanowią ważny element układów: pokarmowego, [...]
Ile razy słyszeliście powiedzenie: "Nigdy nie jest za późno, aby zacząć"? Prawdopodobnie wiele razy, zwłaszcza jeśli chodzi o uprawianie sportu. Kiedy przeczytasz o tej niesamowitej kobiecie, natychmiast przestaniesz odwlekać pójście na siłownię! 72- letnia Linda Leightley jest królową motywacji i prawdziwym przykładem na to, że możesz z [...]
[...] wszystko w dużych ilościach. Jednak wiele się zmieniło na przestrzeni lat i Schwarzenegger zmienił sposób odżywiania. Mówi, że ze względu na wiek, musi uważać na to, co i ile je. Spożywa płatki owsiane, dużo warzyw i owoców oraz jajka. W lodówce Arnolda znajduje się także Radler, czyli lemoniada z piwem. „Większość ludzi tego nie wie, ale to [...]
[...] większości badań wykorzystujących kwestionariusze dotyczące jedzenia i aktywności, naukowcy faktycznie zmierzyli procent tkanki tłuszczowej u uczestników i udokumentowali, ile ćwiczeń wykonywali tygodniowo, prosząc ich o noszenie akcelerometru. Przeprowadzono nawet badania krwi, aby upewnić się, że uczestnicy nie mają we krwi produktów rozpadu [...]
[...] spożycia, ale również uczestniczy w kształtowaniu lekkiej konsystencji oraz korzystnego smaku, zapachu oraz koloru. Produkty z orzeszków ziemnych w diecie Orzeszki ziemne, o ile nie są spożywane pod postacią soloną, mogą stanowić cenny element diety. Popularność kremów z arachidów, czy wysokobiałkowych, pozbawionych znacznej części tłuszczu [...]
Biotyny potrzebują wszystkie tkanki i komórki w organizmie. Kontroluje ona aktywność wielu enzymów oraz bierze udział w metabolizmie substancji energetycznych oraz budulcowych. Potrzebna jest człowiekowi na każdym etapie życia i wykorzystywana jest m.in. do ekspresji genów, czy funkcjonowania niektórych komórek odpornościowych. Jest jedną z [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]
Problemy ze stawami dotykają nawet około 60% społeczeństwa po 60 roku życia. Najczęściej osoby te skarżą się na dolegliwości bólowe, nieprzyjemne trzeszczenie lub okresową sztywność, które dotyczą bioder, łokci, kolan oraz nadgarstków. Za problemy te głównie odpowiedzialna jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która coraz częściej dotyka również [...]
[...] wysiłek wybierzesz w treningu mającym na celu utylizację tkanki tłuszczowej. Nie musi być to praca jednostajna, o niskiej intensywności. W ostatecznym rozrachunku liczy się, ile wydatkujesz energii, a ćwiczenia w rodzaju burpees są w stanie wyczerpać ostatnie zasoby energii w ustroju. Przysiad, wyrzut nóg, pompka - zaangażowane mięśnie Mięśnie [...]
Z treningiem aerobowym wiąże się (co najmniej) jeden często powtarzany mit: aeroby musisz wykonywać na czczo! Geneza tego MITU(!) tkwi w nie do końca zrozumiałym, przez szeroką publiczność, zależności między tym, co jest w danym momencie preferencyjnie spalane przez nasz organizm a tym, jaki to ma dalszy wpływ na całość gospodarki energetycznej. [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
Układ nerwowy składa się z wielu mniejszych układów, które współpracując, pozwalają na życie w zdrowiu i dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Przykładem takiego układu jest system związany z witaminą D. Składają się na niego prekursory witaminy D, sama witamina D, a także metabolity, przenośniki, enzymy oraz niemal najważniejsze - [...]
[...] przed aktywnością, jeśli trwać ona będzie dłużej, niż 1,5 - 2 godziny. Dobrze sprawdzi się również w drodze do pracy. Dawka kofeiny zawarta w nowej kawie z mlekiem o smaku karmelowym to 100 mg, czyli w przybliżeniu tyle, ile naliczyć można w podwójnym espresso. Dla osoby ważącej około 50 kg może to być dawka wystarczająca na cały dzień.
O ile w historycznym ujęciu suplementy diety miały tylko wzbogacać codzienne jadłospisy w podstawowe, niezbędne substancje odżywcze, których nie da się wytworzyć na drodze przemian biochemicznych i fizjologicznych w organizmie, tak z biegiem czasu grupa tych preparatów mocno ewoluowała i poszerzyła się o związki o konkretnych funkcjach [...]
[...] jeszcze nic nie musi oznaczać, stanie się bardziej znaczący w perspektywie kolejnych 5-10 lat. Referencje: Oliver A. Leach; Gijs I. van Boxel; Choroby wewnętrzne Oren Rom i in. Smoking cessation-related weight gain—beneficial effects on muscle mass, strength and bone health https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/add.12761